Etik, bæredygtighed og økonomisk afkast hænger sammen. Det ved Maersk. Det viser afkastet fra SDG Invest, som bygger på bæredygtige investeringer. Og netop derfor skal din virksomhed også have en Verdensmålspolitik!

 

Hvorfor tror du, at en virksomhed som Maersk har en politik for FNs Verdensmål? Nok ikke kun for at redde verden, men snarere fordi der er penge og endnu flere forretninger i at efterleve FNs Verdensmål.

 Den bæredygtige investeringsfond SDG Invest er et andet konkret eksempel på, hvordan etik og bæredygtighed er globale aktiver, som giver overskud og et godt afkast til investorer.

Hos SDG Invest er der ingen gråzoner i forhold til at sortere de virksomheder fra, som ikke arbejder ud fra bæredygtige mål. Eksempelvis: Virksomheder, der fremstiller skydevåben, udvinder fossile brændstoffer, producerer tobak og andre afhængighedsdannende stoffer eller virksomheder, der bedriver minedrift uden hensyn til hverken menneskerettigheder eller miljø. De er et klart no go.

Kompromisløs udvælgelsesproces

”Vi investerer kun i virksomheder, der har en bæredygtig profil, har forpligtet sig på FNs Verdensmål, og som samtidig lever op til vores økonomiske krav om finansiel styrke og økonomisk stabilitet. De krav går vi aldrig på kompromis med” forklarer Bo Matthiesen hos StockRate Asset Management. Her etablerede de SDG Invest i 2018, som den første investeringsfond i Europa, der gik hele den bæredygtige vej efter FN’s Verdensmål med deres investeringer.

SDG Invests krav og screeningsproces er så skarp, at kun 50-100 virksomheder på verdensplan indtil videre er kommet gennem nåleøjet.

”Dem kan vi til gengæld stå 100 % inde for. De er ambitiøse og seriøse – både med deres bæredygtige tiltag og deres økonomiske rapporteringer og KPI’er,” siger Bo Matthiesen.

Rentable investeringer – også under Corona

Det månedlige afkast fra aktier hos SDG Invest fluktuerer lige som det toneangivende Dow Jones Index og har gjort det lige siden opstarten tilbage i februar 2018. I 2019 havde SDG Invest et afkast på 30,53 % opgjort efter omkostninger, hvilket er et højere afkast end det generelle marked – se rapporten Impact Report 2019

Der er dog ingen tvivl om, at den globale Corona-krise her i 2020 også har medført et dyk i kursen på SDG aktier. Lige nu er det globale marked uforudsigeligt og mange virksomheder og økonomier stadig lukket ned.  Meget er usikkert, og aktieværdierne er faldet.

Her er det interessant, at tabet hos investorerne i SDG Invest er 2-3% mindre end det globale marked i år, hvilket du kan læse mere om på SGD Invests website. Det kunne indikere, at bæredygtige virksomheder kan klare sig mindst lige så godt som andre virksomheder – måske endda lidt bedre – selvom det skal understreges, at ingen lige nu kender de fulde konsekvenser af Corona-krisen,  hverken økonomisk eller menneskeligt.

Bæredygtigt lederskab

Bo Matthiesen anbefaler virksomheder – store som små – at forholde sig til FN’s verdensmål og få en Verdensmålspolitik: ”Vi kalder det bæredygtigt lederskab, når virksomheder tør tage førertrøjen på og begynder at arbejde seriøst med at indfri FNs Verdensmål”.

Han tvivler ikke på, at det vil komme ud til virksomheders fordel, hvis de proaktivt viser lederskab og viser det gode eksempel for andre:

”Bæredygtighed er vigtigt for flere og flere kunder, medarbejdere og investorer, og vi er jo med til at øge presset i hele leverandørkæder, når vi stiller krav til vores virksomheder. Pres avler mere pres, og det vil i sig selv skabe flere bæredygtige virksomheder.”

Til gengæld fraråder han, at man som virksomhedsejer begynder at bruge verdensmålene som markedsføring uden at egentlig at mene noget med det: ”Få det nu gjort ordentligt. Lad være med at gå ud og hylde verdensmålene uden at din virksomhed sætter reelle handlinger bag flotte ord om etik og ansvarlighed. Det betaler sig i det lange løb.”

—-

Læs mere: SDG Invest – bæredygtige investeringer i globale aktier, fordi bæredygtig adfærd og økonomisk værdiskabelse hænger sammen. De bæredygtige investeringer er for store så vel som små investorer. Hos SDG Invest udsteder de værdibeviser ned til 10.000 kr. stykket, så de fleste investorer kan være med. SDG Invest er børsnoteret, så man kan investere direkte fra sin normale bank.

Læs mere om Bureau Ps arbejde med FNs Verdensmål her. Du er altid velkommen til at kontakte os pr. mail: anette@bureaup.dk eller telefonisk: 5223 3633.